Text Size

Dagboek van een Koningsvaart.

logo koningsvaart

Het was een hele eer om uitgenodigd te worden voor de Koningsvaart op 30 april 2013 en het werd uiteindelijk ook en fantastische belevenis. Dagboek van een koningsvaart: klik op de links in dit bericht voor bijbehorende beelden!

Zowel de voorbereidingsfase als de happening op Koninginnedag zelf waren hartstikke leuk. Het feest begon eigenlijk al toe de media lucht kregen van onze deelname met de “Succes” als Neerlands oudste stoom-salonschip (1879). In uiteenlopende berichten in dagbladen, kranten, radio en TV-uitzendingen kreeg het nieuws een plaatsje. Met als hoogtepunt toch wel de reportage van RTV Flevoland na ontvangst van de uitnodiging voor de Koningsvaart, de preview van RTL-Boulevard over onze deelname, de impressie van onze vaart naar Amsterdam op de 30e van Hart van Nederland (SBS6) én de live shots van de NOS van ons schip met het beroemde stoomorgel in de Koningsvijver die de hele wereld overgingen. Maar de publiciteit was “een kers op de taart”; het ging om de DAG zelf, en die was fantastisch!

‘s Morgens voeren we met onze eigen crew (16) én de TV-ploeg van Hart van Nederland (verslaggever Britt Lap) naar Amsterdam. Onderweg natuurlijk de beroemde Oranje Tompoezen en Oranjebitter, de nodige interviews voor de HvN-uitzending 's avonds om 19.00 uur en verwoede pogingen het stoomorgel gestemd te krijgen. Tussendoor keken we naar de indrukwekkende historische gebeurtenissen op TV rondom de inhuldiging in Amsterdam. Om 12.30 uur waren we na de schutting in de Oranjesluizen aan de beurt voor de controle van de “Succes”, waarna we het hermetisch afgesloten IJ (de Koningsvijver) opvoeren en onze, werkelijk 1e-rangs, plaats in konden nemen. Helaas was het ponton waaraan we moesten aanmeren nog niet gearriveerd en bleven we dobberen in afwachting ervan.

Het was een gezellige drukte en aan boord; met lekkere hapjes, een drankje, een spelletje en het moois op de buis in afwachting van onze gasten … en de Koningsvaart ’s avonds natuurlijk. Het ponton om de Succes aan vast te maken kwam maar niet opdagen; jammer voor onze kapitein en stuurman die dus uren langer achter het roer moesten blijven staan om ons schip, in de opgestoken stevige wind, netjes op z’n plaats te houden. Na uren wachten op het ponton kregen we te horen dat het ook niet meer zou komen; een grote teleurstelling want we moesten met de “Succes” naar een andere plaats om het veilig vast te kunnen leggen, en die plek bleek toch wel minder opvallend voor de camera’s (toch belangrijk voor ons) én bood een minder goed uitzicht op de happening op en rond het IJ / de Koningsvijver (zoals de optredens op het grote podium op het Javaeiland).

Een paar uurtjes later dan verwacht arriveerden rond 16.30 uur onze gasten met de veerdienst van de organisatie. In vol ornaat (prachtig!) nam Neerlands oudste (1842) carnavalsvereniging (31 dames en heren van Jocus uit Venlo) de Succes in beslag en werd het nog gezelliger. Om 5 uur begon de generale repetitie en moest Jocus aantreden aan dek voor hun presentatie en konden we het stoomorgel uitproberen. De regie stemde ermee in dat we s’ avonds tijdens het langsvaren van ons Koningspaar een heel kort stukje ten gehore zouden brengen en daar waren we natuurlijk verguld mee.

Rond 19.45 brak het spektakel van de Koningsvaart los en stonden het bestuur, de raad-van-elf, de prinselijke garde en de dansmariekes van Jocus (maar ook een peleton van de Koninklijke Marine en onze eigen crew natuurlijk) keurig in de houding, in afwachting van het Koningspaar en de prinsesjes. Het moet een prachtig plaatje geweest zijn maar, dat kunnen we natuurlijk zelf pas beoordelen als we beelden van anderen ontvangen. Om 20.24 uur kwamen ze langs en konden we vanaf de Succes Koning Willem Alexander en Koningin Maxima feliciteren, een onvergetelijk moment. Helemaal mooi was het moment waarop we vanuit de “Koningssloep” werden toegezwaaid … “zeker weten dat ze dat die dag alleen naar ons hebben gedaan Laughing”. Zien wat er allemaal gebeurde tijdens de koningsvaart? In de uitzending van de NOS is het te zien (klik op NOS en ga naar op 1 uur 57minuten). Klik HIER voor alle de live highlights van minuut tot minuut (NOS commentaar).

Toch leuk als ze naar je zwaaien!

Rond 22.00 uur werd Jocus door de veerdienst van boord gehaald en kregen we kort daarna het commando onze plaats te verlaten en terug te varen naar de Oranjesluizen om onze thuisreis naar Almere te aanvaarden. Jammer dat we niet op tijd konden aanmeren om eigenaar Walter van den Broek af te zetten voor een interview in de SBS studio om zijn terugblik op deze bijzondere dag te geven in de live uitzending van 22.30 uur. Omroep Flevoland haakte daar op in en nam telefonisch nog even een radio interview af. Onderweg terug met z’n allen de boel aan boord op orde gebracht en na het koperpoetsen was er nog voldoende tijd om, “met een biertje en een balletje”, terug te kijken op deze bijzondere dag. Om 24.00 uur lag de “Succes” weer aangemeerd aan z’n steiger in de Havenkom van Almere Haven, vertrok onze crew en keerde de rust na een enerverend dagje-uit weer terug aan boord. Het was een geweldige eerste Koningsdag.

De komende dagen zal er een fotoalbum worden toegevoegd aan deze pagina.
Klik op de foto hieronder voor de eerste foto's en films van Dé Dag!

Jocus Koning_PArtyschip_Succes 

Impressie (25 min.): de Succes tijdens de Koningsvaart en de gebeurtenissen rondom de inhuldiging op 30 april 2013:

Overige PUBLICATIES partyschip ss Succes Koningsvaart:

Jocus in het nieuws aan boord (met foto's)

Nieuwe kleppen stoomorgel Koningsvaart sponsored by Asco Numatics

Link naar berichten over de Succes voorafgaande aan de Koningsvaart (klik) 

Google samenvatting: Dagboek van een Koningsvaart. Partyschip ss Succes blaast partij mee tijdens Koningsvaart op het IJ; een onvergetelijke dag voor de crew en cv “Jocus” uit Venlo die te gast waren aan boord. Partyschip, salonboot, stoomboot, stoomschip, Succes, koningsvaart, koningspaar, Koninginnedag, Koningsdag, stoomorgel, Koningsvijver, inhuldiging, Javaeiland, carnavalsvereniging, Jocus, Koning, Willem-Alexander, Koningin, Maxima, Koningssloep