Partyschip succes

Software voor scheepsbouwers

Geplaatst op

Scheepsbouwers moeten in staat zijn om met hun ERP-systemen complete productielijnen te bestrijken, inkomende goederen te coördineren en projecten holistisch te plannen en te controleren.

Scheepswerven moeten niet alleen hun eigen productie dekken met hun ERP-oplossingen. Het is veeleer belangrijk om leveranciers op elkaar af te stemmen en hun eigen werkbank digitaal uit te breiden. Het is belangrijk om zowel materialen als het eigen personeel holistisch te plannen, zelfs als meerdere projecten tegelijkertijd parallel aan elkaar lopen.

Om dit alles recht te doen, heeft u een enterprise resource planningnodig die perfect past bij uw eigen scheepsbouwbedrijf. Op dit punt willen we ons bezighouden met branchespecifieke ERP-oplossingen voor scheepsbouwers en laten zien wat er echt toe doet bij het kiezen van de juiste software.

Hoe scheepsbouwers profiteren van ERP-software

ERP-software zorgt voor de digitalisering van uw bedrijf. De gegevens worden samengevoegd tot een centrale database, zodat van hieruit alle bedrijfsmiddelen naar behoefte naar de respectieve processen kunnen worden gedistribueerd. Op deze manier kunnen afdelingsgrenzen worden overwonnen en kan informatie sneller worden gedeeld in het hele bedrijf.

Uiteindelijk bespaart ERP-software het bedrijf enorm veel middelen op alle niveaus. Voor dit doel bestaat de applicatie uit verschillende modules, die elk een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf bestrijken. Afhankelijk van de eisen bestaat de ERP-software uit al die modules die aan de proces zijde nodig zijn.

Veel ERP-leveranciers hebben zich gespecialiseerd in specifieke industrieën en hebben hun oplossingen aangepast aan de behoeften van hen. Zo zijn er ook tal van ERP pakketten speciaal voor de productie en nog meer kleine onderdelen voor de scheepsbouw op de ERP-markt. Deze bevatten al alle relevante modules en functies in hun standaard versies, waardoor de aanpassing inspanning aanzienlijk lager blijft.

ERP-functies voor de scheepsbouw

Laten we op dit punt eens kijken naar enkele van deze elementaire functies voor scheepsbouwers en hun voordelen in de praktijk verduidelijken. Zoals in het begin al vermeld, hangt de selectie altijd af van de zeer individuele processen in een bedrijf. Of en in welke vorm deze functies nodig zijn, hangt dus grotendeels af van de eigen omstandigheden.

Warehouse Management Systeem (WMS)

Met een WMS binnen uw eigen ERP-software kunnen alle goederenstromen in het bedrijf digitaal worden weergegeven en gecontroleerd. Elk artikel wordt gescand na ontvangst van goederen en krijgt automatisch de juiste opslaglocatie toegewezen. Het systeem houdt rekening met korte afstanden en verwachte opslagtijden.

Elk artikel kan ook direct aan een specifieke processtap worden toegewezen. Op deze manier kunnen alle actoren in het bedrijf te allen tijde zien waarvoor een artikel bedoeld is en wanneer het wordt verwerkt. Dit zorgt voor meer transparantie en voorkomt knelpunten. Over het algemeen kunnen ook maximale en minimale houderij hoeveelheden in het systeem worden geëvalueerd en gedefinieerd.

Het systeem waarschuwt dan automatisch voor overlay en underlay. Uiteindelijk worden de magazijnen enorm ontlast en komt er vastzittend kapitaal vrij. Dit kan dan elders rendabel worden ingezet.

Leveranciersbeheer

Scheepsbouwers zijn sterk afhankelijk van hun leveranciers. Als deze levertijd niet gehaald kunnen worden, heeft dit een directe impact op uw eigen processtroom. Met leveranciersmanagement kan het bedrijf zijn eigen voortgang in het systeem weergeven, zodat knelpunten in een vroeg stadium bekend kunnen zijn. Het systeem kan dan ook op zoek gaan naar de best mogelijke alternatieven zodat de eigen processtroom zo min mogelijk verstoord wordt.

Leveranciers kunnen ook worden geëvalueerd en geprioriteerd in het systeem. Hiervoor kunnen verschillende categorieën worden gebruikt voor prioritering, zoals voorwaarden, leverbetrouwbaarheid of kwaliteit. Het systeem prioriteert vervolgens de selectie van deze categorieën en zoekt zelfstandig naar geschikte alternatieven.

Projectmanagement

Met een projectmanagementsysteem kunnen projecten vanaf de planningsfase tot en met de oplevering worden begeleid door software. Alle proces secties kunnen worden toegewezen aan specifieke medewerkers en hun voortgang kan centraal worden gevolgd op duidelijke dashboards. Alle resources kunnen ook worden gepland voor de afzonderlijke secties als dat nodig is.

Op basis van historische gegevens kunnen projecten ook nauwkeurig worden gebudgetteerd en vooraf worden gepland. Als de begroting op een gegeven moment uit de hand dreigt te lopen, waarschuwt het systeem in een vroeg stadium zodat passende maatregelen genomen kunnen worden.

Conclusie: Met de juiste ER software naar efficiëntere processen

Het vinden van de juiste ERP-software voor uw eigen bedrijf is niet altijd eenvoudig. De markt zit vol met verschillende oplossingen van veel verschillende aanbieders. Met onze vergelijkingstool op www.erpoverzicht.nl heeft u de mogelijkheid om in één klap de markt te overzien en snel uw geschikte ERP-systeem te vinden.

Onze ERP-consultants helpen u om kosteloos en vrijblijvend passende ERP-oplossingen te vinden en zo uw zoektocht enorm te verkorten. Hierdoor kunt u zich snel opnieuw concentreren op de essentie, scheepsbouw en het uitbreiden van uw bedrijf.

Gerelateerde berichten

Over ons

Graag nemen we met je door wat je kan doen om helemaal uit je dak te gaan.

Contactgegevens

Via info @ partyschipsucces.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden